RYBACTWO I MORZE
Operacja „W Zatoce Aniołów gotują sous-vide i puszkują – rozszerzenie palety (anielskich) usług gastronomicznych”, której celem jesturuchomienie nowych usług gastronomicznych poprzez zakup urządzeń gastronomicznych, elementów wyposażenia ogródka gastronomicznego oraz poprzez utworzenie miejsc pracy w terminie do dnia złożenia wniosku o płatność współfinasowana jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Priorytetu 4. Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej, w zakresie działania 4.2 realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność, z wyłączeniem projektów grantowych. Efektem operacji jest wzrost zysku przedsiębiorstwa.
Operacja polega na rozszerzeniu usług gastronomicznych w restauracji Zatoka Aniołów położonej w Łebie, ul. Kościuszki 35a o nowe elementy: gotowanie sous-vide i puszkowanie przygotowanych przez nas potraw. Metodą Sous-vide (po francusku w próżni) – jest to metoda gotowania potraw, w której żywność jest zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Celem metody jest zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności. Ta metoda będzie współgrać ze sprzedażą ryb i mięs w puszkach przygotowanych na miejscu w restauracji. Klient restauracji zyska innowacyjny produkt żywnościowy. W ramach operacji zostanie zakupiony sprzęt niezbędny do przygotowania i przechowywania potraw oraz system wentylacji. Uzupełnieniem jest zakup zestawu lamp solarna (6 szt.) służących oświetleniu ogródka restauracyjnego. Realizacji operacji umożliwi wzrost przychodów z działalności gastronomicznej i będzie się wiązała z utworzeniem 3 miejsc pracy – 2,25 etatu dla osób z grup defaworyzowanych (łącznie trzy miejsca pracy – pomoc kuchenna – 2 osoby i kelner – 1 osoba, w wymiarze czasu pracy 0,75 etatu). Termin realizacji operacji – czerwiec 2021 rok.
Wartość operacji:
- Koszt całkowity –219 320,89zł
- Koszty kwalifikowane –178 309,66 zł
Wartość uzyskanego dofinansowania – 89000,00 zł.